MIDRAŠI - Priče koje su se pričale uz ognjište

01/03/2018

Midraš je tumačenje (egzegeza) religioznih tekstova u rabinskom židovstvu. Reč je jevrejska i izvedena je iz osnove drš (heb. דרש), koja znači "tražiti" ili "istraživanje". Midraš (množina: midrašim) ima dva značenja: proces istraživanja i rezultat tog procesa.

Temeljno značenje, midraš je metoda tumačenja pojedinih odlomaka Talmuda ili Tore usporedbom s drugim tekstovima, što su je razvili židovski rabini u 1. i 2. v. Začetnici te metode bili su fariseji, koji su nastojali tumačenjem shvatiti duh i smisao teksta i približiti ih neukim ljudima, ili pak prilagoditi promenjenim okolnostima. Rabin je u sinagogi nakon čitanja propisanog nedeljnog odlomka iz Tore objašnjavao njegovo značenje, koristeći tekst, ali i osobne zamisli za koje traži pokriće u tekstu. »Zato je midraš dvosmeran istraživački poduhvat: nadahnuće, a istodobno i opravdanje« (Goldstein, str. 9). Metodu su u potpunosti razvili rabini u verskoj školi (Bet Midraš) u Jabni od 80. godine.

Usmena objašnjenja s vremenom se zapisuju. 

  • Poučne priče iz pustinje 
  • Hasadime
  • Mesalimi
  • Poučne priče iz naroda
  • ...

Ova knjiga, dakako nije još završena, i pitanje dali ćemo je ikada završiti... Ona je prosto nastala iz straha, kako ću ja koji sam smotan i koi nemam dar ovoništva, propovedati narodu. Iz tog sraha sam počeo da zapisujem midraše koje sam čuo, bilo iz homilija bilo od raznih rabina... zatim da prevodim mesalime, hasidske priče, priča iz pustinje itd. Na taj način sam dobio, kakvu takvu, ali ipak neku sigurnost da ću ipak... kada budem "blokirao" na propovedi moći da popunim vreme sa ovim interesatnim pričicama. 

Danas, mnogi su mi tražili da ovu knjigu stavim negde gde će biti dostupni i da se preuzme za interneta.  Ova knjižica ili bolje dosta traljave beleške su jako zgodne za prenošenje vere deci i to upravo u nedeljnim pohvalama roditelja sa decom, tamo gde se to čini... Pa evo na sve veću slavu Božju...

Tekstove sakupio uredio i neke sastavio: Anton Pernat


KLIKNI NA DUGME ISPOD KAKO BI PREGLEDAO ILI PREUZEO SADRŽAJ         Tel: 026/410-49-07;
mob.: +381 69/37-27-421
 
email: ivankrstiteljsd@gmail.com  župnik:
 Anton Pernat
Powered by Webnode
Create your website for free!