Obavesti

Župne obavesti

Rimokatolička župa Rođenja Svetog Ivana Krstitelja u Smederevu

Stevana Nemanje 7, 11300 Smederevo.

BEOGRADSKA NADBISKUPIJA


Raspored slavljenja Sv. Misa i obavestiNAJNOVIJA PROMIŠLJANJA NA SAJTU Najsnažnija pasha

(židovski midraš)

U jednom Izraelskom selu bila je priprema za Pashu. Svi su se revno pripremali i sa velikom radošću iščekivali Gospodnji Šekina. Nakon Pashe Rabin Jakov se silno zanimao tko je u selu proslavio Pashu najsnažnije. I tako je dolazio par dana u sinagogu i moli Gospoda, budi blagoslovljen, da mu otkrije tko je u selu najsnažnije, najljepše, proslavio Pashu. Za vrijeme molitve Amide Rabin čuje glas koji mu govori, i kaže mu:

- Najsnažnija pasha i pasha na koju sam ja najsnažnije djelovao i spustio svoji šekina je bila pasha seljaka Eseliela. A posle njega je bila tvoja Pasha.

Rabina je vrlo mnogo zanimalo tko je Eseliel. Raspitivao se po selu i našao da je to jedan koji živi na rubu sela, skoro zaboravljen od ostalih jer je bio jako daleko i na neki način skoro izoliran. Imao je obitelj i troje djece. Potraži njega Rabin i nađe ga kako su mu seljaci i objasnili. Približi se Rabin Jakov kući Eseliela, pokuca i otvori jedna Eselijeva žena. Rabin je pozdravi:

- "Shalom !"

- ona odgovori iznenađujuće "Shalom Rabbuni!" Primi ga u kuću radosna i upita: "kojim dobrom sam zaslužila čast da te primim u kuću",

- a Rabin Jakov odgovori: "došao sam se raspitati kako ste živjeli pashu ove godine."

- A žena odgovori " Jakove, nikako. Zadnje vrijeme moj muž često pije, zadnju godinu živimo tako loše da je sve krenulo po zlu. Ništa nam ne ide on je počeo piti ja ga nisam podnosila, i eto tako… otprilike godinu dana živimo jako naporno i teško, tako da je postao jedan pakao u kući. Tako ni te noći kada je bila Pasha, nije se pojavio kući i ja sa djecom počeli smo blagovat pashu bez Eseliela. Kada smo skoro završili i pripremali se za počinak, evo ga, uđe un na vrata. Sjećam se da sam mu samo rekla: "pa zar si i danas morao doći takav kući kada je pasha, ja i djeca idemo leći a ti, eto ti pojedi nešto ako želiš…" Ali on kada je vidio na stolu sve znakove, nije nas pustio da idemo na počinak već nas je posadio sve za stol i počeli smo ponovo blagovati pashu. Sjećam se samo da je gledajući znakove ropstva Izraela u Egiptu, tako jasno i glasno jecao, i spominjao je svoje ropstvo. Jasno je vidio. Kada je bila Berakà, tako je blagoslivljao Gospoda, budi blagoslovljen, da smo mi mislili da je u ludilu. Jako je jecao kada smo jeli kruh ropstva i vikao i blagoslivljao iz dubine duše, do ludila, kada smo pili čašu slobode. Ali na kraju je sve nekako ispalo dobro, i eto tako…"

Rabin je razumio da je Gospod, budi blagoslovljen, uistinu prošao te noći u njihovoj kući, pa sa velikom radošću vrati se on u sinagugu i ispripovjedi tu priču ostaloj braći koji su bili zahvalni Svetome, budi blagoslovljen, za tako snažno rasvjetljenje i pouku koju im je dao, Svevišnji, budi blagoslovljen.KRIŽ – daska spasenja

(Priča iz pustinje)

Jedan monah upita svog starca:

 • "što znači riječi oca koji je jučer govorio da bez daske nema spasenja? O kojoj je dasci on mislio?"

Starac ga pogleda i odgovori:

 • "išli pustinjom karavana od prilike 10-15 ljudi. Sa sobom su svi nosili križeve. Podosta velike i čvrste i teške križeve. Jedan čovjek u karavani cijelo vrijeme mrmljao protiv vrućine, vođe grupe, a najviše na križ koji je imao nositi kroz pustinju (život). Dosjeti se on, kada već nije mogao odbaciti od sebe križ, odluči ga skratiti (vatati krivine). Našavši pilu on izreže jedan komad križa, tako je križ bio lakši. Nakon nekog vremena, počne on još više mrmljati, i otpili on još jedan dio. Tako vremenom dio po dio, on je skratio križ tako da je na kraju bio jako lagan. Najedanput, dođe karavana do jedne velike provalije. Razmišljajući kako će preko jedan se dosjeti i položi križ, tako da je križ poslužio kao daska. Tako i svi. a ovaj koji je kratio križ gleda, pokušava, ali ne ide – njegov križ mu je bio prekratki kako bi dohvatio drugu stranu. Tako svi pređoše preko, gdje bijaše oaza, i izvori žive vode, a ludi čovjek, koji je kratio križ ostade na drugoj strani.".

Nakon kratke stanke reče starac:

 • " to ti je ta, jedina daska spasenja, sine moj."

Tri zmije ispred križa

(priča iz pustinje)

Govori jedan starac iz pustinje da ispod svakog križa stoje tri zmije (to su doktori znanosti o antikrižu tj. to je mentalitet svijeta, koji je sav usmjeren kako mimoići križ, pobjeći od trpljenja). Ove zmije govore svaki dan kršćaninu iste riječi koje su govorile i Kristu a to:

PRVA ZMIJA govori uvijek - "siđi s križa!".

DRUGA ZMIJA - "spasi sam sebe!"

TREĆA ZMIJA – "uzdao se u Boga neka ga sad izbavi!".

Ove prve dvije zmije govore: uzdaj se u sebe, u svoje snage, pobjegni od trpljenja, siđi sa križa i one hrane naše uzdanje u sebe, i našu taštinu, i jačinu da MI možemo napraviti život bolji i ljepši bez Boga tj. na kraju krajeva da stavimo sebe umjesto Boga. A treća zmija dolazi onda kada počinješ uviđati da ustvari ne možeš pobjeći od križa, da je još gore, još više trpiš bježeći nego prihvaćajući križ, ali u isto vrijeme vidiš da nemaš snage niti za to da prihvatiš. I to je kairòs, to je trenutak kada kršćanin može zazvati Gospodina i biti spašen, i dobiti snagu, tako što se obrati, pokaje, i isprosi od Gospodina snagu ući u križ i pustiti da se Krist na njemu proslavi, kako bi taj križ postao slavan u našem životu. U ovom trenutku, kako smo rekli, dolazi treća zmija puna ciničnog otrova i govori: Ako te Bog voli, zašto ti daje križ, zašto te ne izbavi. Ti si se toliko uzdao u Boga, činijo mnoga dobra, molio, bio si njegov sluga, a sada… on te ostavlja kao crva da svi po njemu gaze.

Evo to su tri zmije koje su uvijek ispod križa. 

Naši planovi

(priča iz pustinje)

Razgovarali jedan brat i Antun veliki. Ovaj brat mu je neumorno govorio svoje planove, pa čak i planove obraćenja, kako će se obratiti, kako treba ići život u pustinji, pa čak i napasti, post, molitva, spavanje na goloj zemlji, bdijenja…

A Sveti Antun pustinjak ga pogleda i upita ga kao da je nešto jako, jako važno:

 • Jeli znaš brate kako Boga da nasmiješ?

Ovaj brat ga pogleda upitno ali i ljutito jer Antun tako neslano skreće sa razgovora za njega tako korisna… i sv. Antun odgovori kao samom sebi:

 • Ako hoćeš Boga da nasmiješ samo mu reci svoje planove.

Ljubav

(Priča iz pustinje)

Pitaše starca zašto je za kršćanina važna ljubav.

I starac im odgovori prozirajući njihovu dušu, svakome što je trebao. Jer se svako od njih uznosio sa nekim darom koji je imao. Zato starac reče:

Itelegencija bez ljubavi čini te nemoralnim

Pravednost bez ljubavi čini te neumolivim (nemilosrdnim)

Diplomacija bez ljubavi čini te licijemernim

Usijeh bez ljubavi čini te arogatnim i bahatim

Bogatstvo bez ljubavi čini te pohlepnim

Ljubaznost bez ljubavi čini te servilnim

Siromaštvo bez ljubavi čini te ponositim

Ljepota bez ljubavi čini te apsurdnim

Autoritet bez ljubavi čini te tiraninom

Posao bez ljubavi čini te robom

Jednostavnost bez ljubavi oduzima ti vrednost

Molitva bez ljubavi čini te interovertiranim

Zakon bez ljubavi te pokorava ,, uništava

Politika bez ljubavi čini te egoistom

Vijera bez ljubavi čini te fanatikom

Život bez ljubavi ... Nema smisla...


Kako me ljubiš ako neznaš zašto trpim

(midraš)

Rabi Mosche Lob je pripovijedao:

 • "Ja sam naučio od jednog seljaka što znači ljubiti ljude. Taj je sjedio u gostionici s drugim seljacima i pio. Dugo je šutio kao i svi drugi, dok mu vino ne pokrenu srce te reče svome susjedu:
 • "Reci mi, ljubiš li me ili ne ljubiš?"

onaj odgovori:

 • "ljubim te veoma."

On reče ponovno:

 • "a jeli znaš zašto ja trpim?"
 • "Kako bih mogao znati zašto ti trpiš" odgovori drugi.

A On ponovno reče:

 • "kako ti kažeš da me ljubiš a ne znaš zašto ja trpim? Kad bi me uistinu ljubio onda bi to znao.

Drugi nije mogao odgovoriti ni riječi, a i seljak koji je pitao ušutio opet kao i prije.

Ja sam pak razumio: Ljubav prema ljudima jest osjećati njihove potrebe i nositi njihove boli."


Župnik: Anton Pernat

mob: 069/37-27-421

parohijski dom: 026/410-49-07


         Tel: 026/410-49-07;
mob.: +381 69/37-27-421
 
email: ivankrstiteljsd@gmail.com  župnik:
 Anton Pernat
Powered by Webnode
Create your website for free!