IZBORI U SRBIJI 17. DECEMBRA  moji kratki osvrt.

26/11/2023
IZBORI U SRBIJIJ 17. DECEMBRA
Moji kratki osvrt.

Još uvek se naša biskupska koferencija "sv. Ćiril i Metod" nije oglasila i dala upute o nadolazećim izborima 17. decembra ali usuđujem se da prokomentarišem nešto o nadolazećim izborima. Svi stavovi i promišljanja koji ću izneti u ovom tekstu su lično moji.

PROTIV POBAČAJA, PROTIV EUTANAZIJE I PROTIV KONTRACEPCIJE – takvi bi trebali biti stavovi političara koji zaslužuju da im katolik da svoj glas, neki su od naglasaka iz brošure o učestvovanu katolika u političkom životu, koji je vatikanska Kongregacija za nauk vere koji je na čelu bio tadašnji kardinal Racinger a kasnije i papa Benedikt XVI. Mnogi su govorili da je to nesumnjivo mešanje katoličke crkve u izborni proces, što je nekorektno jer dira "ženska prava" (pravo na ubistvo) što je zagarantovano srpskim zakonima i međunarodnim pravom i standardima. Međutim brošura izdata ne predstavlja ništa novo. To je nauk Katoličke crve o pojedinim pitanjima kao što su abortus – ubistvo nerođenog deteta, eutanazije i tako dalje. A sa druge strane Katolička crkva ima puno pravo davati svojim vernicima upute kako da se ponašaju kada su u pitanju društveno značajne stvari poput izbora, u našem slučaju izbora koji će se održati 17. decembra. Crkva ima apsolutno legitimno pravo da svojim članovima kaže – držite se toga. Problem je u tome, ko će se toga držati. Jer hrišćanin, katolik, nije onaj koji ima krsni list na stolu. Ili onaj koji na prvom mestu u svom životu stavlja bolju ekonomsku situaciju,  ili onaj koji se prodaje zarad boljeg položaja u društvu. Sve su to bitne stvari, ekonomija, ekologija itd., i treba gledati i na to. Ali ovde je stvar jasna. Problem izbora u srbiji je ta, da nijedna stranka u srbiji ne traži npr. zabranu abortusa. Bilo predizborno vreme ili ne.

   U tom slučaju, citirat ću jednog našeg sveca, Ivana Merza o nečelima katolicizma za glasanje: "Savest vam nameće dužnost da se poslužite pravom glasa koje vam daje ustav i da se dobro njime poslužite. Ne poslužite se ovim pravom, bila bi u najviše slučajeva pogrešno. Loše glasati bila bi još veća pogreška. Čini moraju biti u skladu sa uverenjima, stoga, može katolik glasati samo za kandidate koji su spremni poštivati i braniti prava Boga, vere, i savesti, ineteres otadžbine, čast porodice (protiv abortusa, kontracepcije, eutanazije itd...) i koji se neće u svom javnom radu ponašati kao da ne postoji Crkva i njezino vodstvo. Ako naprotiv nijedna lista tomu potpuno ne odgovara, vi ćete ipak glasati i vršiti, kako se to obično naziva, politika manjeg zla: vi ćete birati, uz izvesna jastva, one ljudi čije je program najbliži vašem".

To se upravo dešava u srbji!

   Šta kaže u Zakon srbije o abortusu: Abortus je prekid trudnoće odstranjanjem embriona ili fetusa iz maternice pre sposobnosti ljudskog ploda  za život i on se radi na zahtev pacijenta.

   Prema Zakonu o postupku prekida trudnoće u zdrastvenim ustanovama u Sbriji žene starije od 16 godina mogu da zahtevaju prekid trudnoće u prvih 10 nedelja, dok u kasnijem periodu o tome odlučuje konzilijum doktora i etički odbor. (pre deset nedelja svako od nas nije bio ljudsko biće nego "parče mesa"). U Americi za vladavinom Baraka Obame je vaspitavan u strogom muslimanskom duhu a kasnije se deklerisao kao ateista, i napokon zbog političke karijere  postao pripadnik Ujedinjene Hristove crkve. On ujedinjenik hristove crkve je u svom mandatu dozvolio i propagirao abortus do 9. meseca trudnoće odnosno dok dete ne izađe iz maternice žene odnosno majke. Tako za ameriku u tom periodu mi smo bili samo parče mesa sve dok nismo izašli iz utrobe majke. Pre toga nismo imali nikakva prava, mogli su i imali su zakonsko pravo da nas ubiju itd... Možemo nabrajati nebrojene primere o apsurdonosti na prava žene za abortus.

   Što se tiče srbije problem se nalazi u ustavu iz 2006 godine. Koji nije precizan, jer se propisuje da o rađanju odlučuje svako, dakle, ne stoji žena, nego svako, a u ustanovnoj termiologiji svako znači bukvalno SVAKO. Sadašnji Zakon termin "svako" tumači u prvcu da svako znači žena, ali mi ne znamo kako to može i kako će to biti u budućnosti... Možda će to SVAKO biti temelj niz zločina mostruazniji od svih do sada... jer ova formulacija iz ustava veoma je moguća da u budućnosti se tumači na drukčiji način.

   Promene, prema rečima Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, neće biti.

Aleksandar Vučić - predsednik Republike Srbije

   "Nikada ne bih podržao tako nešto, zato što smatram da je abortus pravo žena."

Aleksandar Vučić - predsednik Republike Srbije

   "Da li mi se sviđa ili ne to je nešto drugo. Imamo pravila i zakone koji su jasni. Mi imamo zakone i nismo planirali da ih menjamo po bilo kom pitanju" poručio je:

Aleksandar Vučić - predsednik Republike Srbije


U tom slučaju nemam savet za koga da glasate. Ali što se mene tiče ja znam za koga
SIGURNO NEĆU DA GLASAM!!!


Ps. U srbiji se godišnje izvrši od 15-20 HILJADA abortusa, što pokazuju zvanični podaci instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut"

Dalje u izveštaju istog instituta statistika pokazuje da najviše žena izvrše abortus od 25-34 godina. Prema rečima stručnjaka žene najćešće prekidaju trudnoću posle prvog ilil drugog deteta zarad straha da ne izgube posao. Zvaničnu preciznu statistiku o izvršenom abortusu je gotovo nemoguće napraviti. Zvanina statistika kaže jedno, a nezvanična drugo – ali pravih podataka o broju ubijenih deca u Srbiji nema. Mnogi stručnjaci tvrde da godišnje bude između 50.000 i 150.000 prekida trudnoće, jer privatne ustanove namaju obavezu da prijavljuju intervenciju državi, a upravo se kod privatnika uradi najviše tih intervencija.

Na svaku rođenu bebu, dolazi tri pobačaja. To su alarmantne vesti za srbiju. Srbija umire! Krvari! I mi to nazivamo napretkom? Mi to nazivamo da nesmemo sada stati? Pa kada ćemo onda stati sa ovim poražavajućem stvarnošću? Posledice abortusa mogu biti teške i za žene koje su rađale, a još više za one koji nikada nisu rodile, i ti problemi su uglavnom psihičke naravi. O tome mogu dosta govoriti kao sveštenik, što neću, već ću reći samo par jako poznatih medicinskih stvari koje prate uglavnom posledice abortusa: krvarenje, infekcije, pojava prilastica, pojava steriliteta, hronični hormonski poremećaj, povećana mogućnost kancera maternice itd, itd...


Na kraju bih vam otkrio jednu tajnu. Znate ko je izmislio frazu:

"ma svi su ti oni isti... itd..."

ĐAVAO!
Satana, Lucifer, stari neprijatelj čoveka, koji želi da nas odvoji i uništi sve što je lepo i pošteno, sve što je dobro  a nadsve Istinu!


Papa Pio XII 10. aprila 1948.:

"U sadašnjim okolnostima radi se o strogoj obavezi za sve one koji imaju pravo da glasaju, muškarci i žene, da učestvuju u prestojećim izborima. Ko god se suzdrži od toga, posebno zbog lenjosti, nemara i slabosti, čini greh koji je u sebi težak, smrtnu krivicu. Svako mora slediti naloge svoje savesti. Međutim, očito je da glas savesti nameće svakom katoliku da da svoj glas kandidatu koji vaistinu nudi dovoljno jamstva da će štititi Božja prava i prava duša, za istinsku dobrobit pojedniaca, porodica i društva, u sklasu s ljubavi prema Bogu i katoličkom moralnom naukom."

dakle, IZAĐI NA IZBORE!

KO NE IZAĐE NA IZBORE ZBOG LENJOSTI NEMARA ILI NEZAINTERESOVANOSTI - SLABOSTI ČINI TEŠKI GREH - SMRTNU KRIVICU!

ZAOKRUŽI ONAJ BROJ - LISTU, KOJU TI SAVEST KAŽE, GLEDAJUĆI NA UPUTE I SAVET NAŠIH DUHOVNIH VELIKANA!

         Tel: 026/410-49-07;
mob.: +381 69/37-27-421
 
email: ivankrstiteljsd@gmail.com  župnik:
 Anton Pernat
Powered by Webnode
Create your website for free!