Klanjanje

VRIJEME PROVEDENO PRED ISUSOM U PRESVETIM OLTARSKOM SAKRAMENTU DONOSI VELIKE MILOSTI

Zašto je potrebno klanjati se Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu?

Prema katoličkom nauku su tijelo i krv Kristova u euharistiji «istinski, bitno i stvarni prisutni». Po euharistijskoj molitvi koju izgovara svećenik, a posebno po epiklezi (zazivu Duha Svetoga) i riječima pretvorbe (konsekracije) događa se misterij pretvorbe kruha i vina u tijelo i krv Kristovu. Budući da je Kristova zapovijed «ovo činite meni na spomen» bila upućen apostolima danas samo zaređeni svećenici mogu valjano slaviti euharistiju i vršiti pretvorbu, jer su samo oni nasljednici apostola.

Za katolike i Katoličku Crkvu je dakle u posvećenoj hostiji Isus realno prisutan i ostaje prisutan također i nakon misnog slavlja, zbog toga se hostije čuvaju u svetohraništu i zato katolici ne štuju hostiju kao npr. likovne prikaze Isusa, nego se klanjaju hostiji u kojoj je pravi Bog Isus Krist prisutan. Katolička teologija ne vidi nikakvu oprečnost između činjenice da i nakon pretvorbe kruh i vino ostaju oblikom kruh i vino i vijeruju da je u euharistijskom kruhu i vinu Kristova prisutnost prava i stvarna.


Nek se na ime Isusovo prigne svako koljeno (Fil 2, 10).

Posvećena Hostija je istovremeno Bog utjelovljen u tom komadiću kruha. To je Otajstvo pred kojim nam treba zastati dah, pred kojim nam trebaju klecati koljena, jer nakon pretvorbe, to više nije običan kruh i to nije samo simbol, nego živi Bog, proslavljeni Krist Gospodin." U Hostiji je onaj isti Isus koji je naviješten od proroka, začet po Duhu svetom i rođen od Marije Djevice, koji je ozdravljao bolesne, umro, pokopan, uskrsnuo, uzašao na nebo. Pred tim Otajstvom, koje nam je dano, bacamo se na koljena i vapimo sa sv. Tomom 'Gospodin moj i Bog moj'".

Pred Presvetim Oltarkim Sakramentom možeš šutjeti i promatrati Boga, govoriti mu, slušati ga,... možeš zahvaljivati ili prositi za milosti, možeš što hoćeš. Bog je tu da te sluša, On uvijek ima vremena za tebe, uvijek je uza te. Možeš biti siguran/na da neće nikome reći ono što si mu povjerio/la pa čak ni onda ako mu ne kažeš da je stvar strogo povjerljiva. Molitva je susret s Bogom, to je trenutak u kojem tražiš ideju, savjet, nešto planiraš... to je trenutak u kojem bi trebao rasti u ljubavi i vjeri. Molitva pred Presvetim Oltarskim Sakramentom je najintimniji susret tebe i Spasitelja.


Elise Vaughan dobila milosti dok je molila pred Presvetim

Gospođa Elise je bila uzorna majka u Engleskoj. Kroz 20 godina svoga bračnoga života, svaki je dan provela u klanjanju jedan sat pred Presvetim sakramentom, kako bi svojoj djeci izmolila milost svećeničkog ili redovničkog zvanja. Gospodin ju je uslišao. Četiri od pet njezinih kćeri postadoše redovnicama. Šestorica od osam njezinih sinova postadoše svećenicima.


Vrijeme provedeno pred presvetim donosi velike milosti

Bolestan si, bolesna si, svoju bolest donesi Gospodinu koji ozdravlja i predaj mu je s vjerom. Biblija kaže da je žena koja je bolovala od krvarenja sav svoj novac potrošila na liječenje, a ipak joj ni liječnici nisu mogli pomoći. Prestala je krvariti kada je uspjela doći do Isusa i taknuti se njegovih haljina, došla je s vjerom. Zamislite koju mi prvilegijiu imamo. Možemo doći nesmetano Isusu koji je prisutan u komadiću kruha i zove nas "Dođite k meni svi vi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim" (Mt 11,28-29). Imajući u vidu dinamiku modernog života, svaki čovjek osjeća, manje ili više, teret umor i opterećenost a Isus mu nudi odmor, zdravlje, slobodu,... »Uzmite jaram moj na sebe« (Mt 11,29) Kakav je to jaram koji nam Isus predlaže? »Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca« (Mt 11,29). Drugim riječima: uđite u moju školu, postanite moji prijatelji i dopustite mi da vas oslobodim od svega što vas tišti. Isus dakle od nas ne traži da nosimo dodatni teret, da obvezama koje nas već iscrpljuju dodamo još neke, naprotiv: uzeti Isusov jaram znači prepustiti se njemu, uspostaviti osobni odnos s njim i dopustiti da nas on ljubi svojim blagim i poniznim Srcem. To znači sve usmjeriti na njegovu ljubav i toj ljubavi podrediti sav svoj život. Oslobodite se od ljudskih veza, ljudskih obzira, oslobodite se straha, i naći ćetespokoj dušama svojim.

Provedite neko vrijeme u nekoj crkvi u prisutnosti Presvetog Sakramenta i vidjet ćete kolike će vam milosti to donijeti. Vrijeme koje pobožno provedete pred euharistijskim Gospodinom, pokazat će se najzaslužnijim u vašem životu, jednako kao što će vam biti i najveća utjeha u času smrti i za svu vječnost. Znajte da ćete više primiti moleći 20 minuta pred Presvetim Sakramentom nego li za sve duhovne molitve tijekom dana. Istina, Gospodin svagdje čuje naše molitve, jer je obećao "ištite i dat će vam se" ali je svojim slugama objavio kako će oni koji ga pohode u Presvetom Sakramentu primiti obilatu mjeru milosti. Zato ako imamo priliku ne oklijevajmo, nego poput mudraca sa istoka potražimo Isusa i dođimo pokloniti mu se Isusu . "Gospodin nas zove. Gospodin nas traži. Gospodin nas čeka." Rastimo u Gospodinu!

Ne dopustite da vas savlada duh klonulosti i malodušnosti. Simptom je oholosti isključivo oslanjanje na vlastite snage. Dopustite Isusu da vas osvoji i promijeni a kasnije napuni vaše srce do vrha tako da Vaš odgovor Njemu bude savršena predanost.
Tražite Ga. (Majka Terezija)


RAZMATRANJE SVETOG ANTUNA MARIJA CLARETA 


Evo odličan način kako provesti 15 minuta s Isusom!

15 minuta s Isusom: "Ne trebaš mnogo toga znati da mi se svidiš. Dovoljno je da me ljubiš. Razgovaraj sa mnom jednostavno, kao da razgovaraš s najboljim prijateljem."


U ovom užurbanom vremenu imamo sve manje vremena za sebe, a kamoli za Isusa. No uvijek možemo naći 15 minuta za Njega... Možemo potražiti otvorenu crkvu, kapelicu, ili biti u svojoj kući, na klupi u parku, u šetnji uz more... ujutro, popodne ili navečer. Možemo otići na klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom i tu ostati nasamo s Gospodinom. Tekst sv. Antuna Marije Clareta koji ćete pročitati idealan je za kratku molitvu i razgovor s Gospodinom. Preporučujemo da ovaj tekst isprintate i nosite sa sobom.

***

Molitva je zamišljena kao razgovor, razgovor s našim Ocem... Stoga, sklonimo se u šutnju, odijelimo se od vanjskog svijeta, od buke, dođimo pred našeg Gospodina, pred naše Nebo, zamolimo svoga anđela čuvara da moli s nama. Kleknimo pred Presvetim ili zamislimo se pred Presvetim.

Pred Presvetim

Ne trebaš mnogo toga znati da mi se svidiš. Dovoljno je da me ljubiš. Razgovaraj sa mnom jednostavno, kao da razgovaraš s najboljim prijateljem.

Želiš li me za nekoga nešto zamoliti?

Reci mi njegovo ime i kaži što želiš da sada za njega učinim. Traži mnogo toga! Ne ustručavaj se moliti! Govori mi jednostavno i iskreno o siromašnima koje želiš utješiti, o bolesnima čije patnje gledaš, o zabludjelima koje žudiš vratiti na pravi put. Za svakoga od njih reci mi bar jednu riječ.

Što je s tobom, zar ne trebaš i za sebe kakvu milost?

Reci mi otvoreno da si možda ohol, sebičan, prevrtljiv, neuredan... i onda me zamoli da ti pomognem u tvojim malim ili velikim naporima koje činiš da se toga oslobodiš. Nemoj se stidjeti! Mnogi su pravednici, mnogi sveci na nebu imali iste mane kao i ti. Ali oni su ponizno molili... i malo po malo su ih se oslobađali. Nemoj se ustručavati zamoliti me i za zdravlje, za uspjeh u svome radu, poslovima ili učenju. Sve ti to mogu i hoću dati. Želim da me moliš za sve ono što ne priječi tvoje posvećenje, nego ga potiče i olakšava. Reci mi što ti je baš danas potrebno? Što da ti učinim? Kad bi samo znao koliko ti žarko želim pomoći!

Imaš li kakvu osobito potrebu?

Povjeri mi ju! Što te zaokuplja? O čemu razmišljaš? Što želiš? Što mogu učiniti za tvoju obitelj, tvoga brata, sestru, tvoga muža, ženu, tvoga sina, tvoju kćer, tvoje prijatelje, tvoje pretpostavljene... Što ti za njih želiš učiniti? A što želiš da ja za njih učinim? Zar ne želiš da se ja proslavim? Ne bi li želio učiniti neko dobro svojim prijateljima koje jako voliš, a koji možda žive i ne misleći na mene! Reci mi što te danas posebno zaokuplja. Što najviše želiš? Kojim bi to sredstvima ostvario? Reci mi ako ti nešto ne uspijeva i ja ću ti pokazati što je tomu razlog. Zar ne želiš da budem potpuno tvoj?

Osjećaš li se možda tužno ili bezvoljno?

Ispričaj mi sve pojedinosti! Što te rastužilo? Tko te je povrijedio? Tko je povrijedio tvoje dostojanstvo? Tko te je prezreo? Povjeri mi sve i uskoro ćeš mi moći reći da si potaknut mojim primjerom sve oprostio i zaboravio. Kao nagradu utješit ću te svojim blagoslovom. Bojiš li se možda? Osjećaš li u duši neku tjeskobu koja je neopravdana, ali te ne prestaje razdirati srce? Baci se u naručje moje providnosti! Ja sam s tobom, tu kraj tebe! Ja sve vidim, sve čujem i ni trenutka te neću ostaviti u nevolji. Osjećaš li odbojnost prema ljudima koji su te voljeli, a sada su se od tebe udaljili i zaboravili te bez ikakvoga razloga? Moli se za njih i ja ću ti ih vratiti ako nisu prepreka tvomu posvećenju.

Zar mi nemaš reći i nešto lijepo?

Zašto mi ne dopuštaš da se s tobom radujem, pa ja sam ti uistinu prijatelj. Ispričaj mi što te je jako utješilo i razveselilo nakon našega posljednjega susreta! Vjerojatno si doživio neko ugodno iznenađenje, čuo dobru vijest, primio pismo koje te je razveselilo, doživio znak pažnje. Možda si savladao neku poteškoću, izišao iz bezizlazne situacije? Sve je to moje djelo! Jednostavno mi reci: «Oče moj, hvala ti!»

Zar mi nećeš ništa obećati!?

Ja vidim dubine tvoga srca. Ljude se može prevariti, ali Boga ne! Zato budi posve iskren! Jesi li čvrsto odlučio da se više nećeš izlagati onoj zavodljivoj prigodi za grijeh, da više nećeš čitati onu knjigu koja nadražuje tvoju maštu, da se više nećeš družiti s onim ljudima koji unose nemir u tvoju dušu? Hoćeš li opet biti blag, ljubazan i uslužan prema onom bližnjemu kojega si do danas smatrao svojim neprijateljem jer se ogriješio o tebe? Dobro, sada se vrati svojim svakodnevnim obvezama, svojem poslu, svojoj obitelji, učenju. Ali ne zaboravi četvrt sata koji smo ovdje zajedno proveli! Sačuvaj koliko možeš: šutnju, unutarnju sabranost, skromnost i ljubav prema bližnjemu.
Ljubi moju Majku koja je i tvoja Majka.

Dođi mi ponovno sa srcem još ispunjenijim ljubavlju i još predanijim mojemu Duhu. Tada ćeš svakoga dana u mome srcu nalaziti novu ljubav, novu dobrostivost i novu utjehu.

***
Sveti Antun Marija Claret rodio se 23. prosinca 1807. u Sallentu, u španjolskoj pokrajini Kataloniji. Godine 1835. bio je zaređen za svećenika, a od god. 1843. veoma je uspješno djelovao kao pučki misionar u rodnome kraju. Godine 1849. osnovao je misijsku družbu Sinova Srca Marijina, koji se po njemu u puku nazivaju i klaretinci. Osnovao je i žensku granu te družbe, a nazvao ju je Kćeri Srca Marijina. Učinio je tako jer je bio veliki štovatelj i pobožnik Srca Marijina.


         Tel: 026/410-49-07;
mob.: +381 69/37-27-421
 
email: ivankrstiteljsd@gmail.com  župnik:
 Anton Pernat
Powered by Webnode
Create your website for free!