o našoj župi smederevo

Župa Sv. Ivana Krstitelja - Smederevo

Osnovana je 1927. (mada bi bilo bolje reći da je obnovljena, jer potiče još od XV veka). Poznato je da je nekoliko godina od formiranja Kraljevine SHS i u Smederevu bio veliki broj pridošlih katolika, što je nametnulo potrebu i za crkvenim zdanjem. Otud ne čudi što je sredinom 1926. kupljena jedna zgrada s ciljem da bude preuređena u kapelicu i stan za sveštenika. Planirano je da po završetku izgradnje nove bogomolje bude osnovana župa, koja bi obuhvatila sva mesta u okruženju.

Početkom sledeće godine, kada je Ministarstvo vera odobrilo osnivanje župe, stekli su se svi uslovi da župa počne da živi ''punim plućima''. Podignuta je i crkva posvećena sv. Ivanu Krstitelju. Nekoliko godina kasnije, 5. juna 1941, prilikom eksplozije u tvrđavi, stradali su i crkva i župni stan (tada je uništen veliki deo grada, a oko 3000 žitelja je smrtno stradalo). Sv. misa je zatim zadugo služena na različitim privremenim mestima.

Godine 1954, posle mnogo raznolikih problema, u Smederevu je konačno podignuta nova župna kuća sa kapelicom Sv. Ivana Krstitelja. Prema svim poznatim izvorima, redovno služenje sv. mise nije bilo moguće sve do dolaska časnih sestara, najpre Kćeri hrišćanske ljubavi sv. Vinka (usmiljenki), a za njima i Marijinih sestara od čudotvorne medaljice, koje su radile u bolnici ''na veliko oduševljenje bolesnika i lekara'' (ostaje nejasno zbog čega su 1972. napustile Smederevo).

Godine 2001. vlast grada Smedereva je izmenom regulacionog plana omogućila smederevskim katolicima podizanje nove crkve (prema projektu arhitekte Miroslava Pašagića iz Beograda). Predviđeno je da crkva bude duga 19 i široka 11 metara. Njena gradnja je zastala 2004. godine zbog usklađivanja različitih detalja, kao i radova koji su obavljeni izvan Smedereva, poneki i u Sloveniji. To nije značilo da hram nije služio svojoj nameni, jer je već bio pod krovom i mermernim podom.

Ubrzo su postavljeni oltar, amvon i krstionica. Oltar je sačinjen od kamenog bloka teškog preko 4 tone, prenetog s hrvatskog ostrva Brača. Izrađen je po nacrtu nadarene slovenačke arhitektice Vere Turnšek. Po tumačenju nadbiskupa Hočevara, oblikovan je ''kao da se želi razdeliti u oblik krsta, on je slika Hristovog groba i njegovog žrtvovanja za naš spas i baš zbog toga nije nacrtan, nego udubljen u kamen''. Amvon je desno od oltara. Postavljena je i krstionica.

Župa i župna crkva, a time ne samo župljani i župljanke nego i Crkva i Srbija u celini, počašćeni su ostvarenjima isusovca p. Marka Ivana Rupnika, kojeg je nadbiskup Stanislav Hočevar zamolio da i Smederevu podari svoje stvaralačke vizije (jer su njegova ostvarenja na poseban način ukrasila najznačajnije prostore ''kuće Nadbiskupije'', kao i unutrašnje zidove župne crkve Uzvišenja Sv. Križa u Nišu). Prema Rupnikovoj zamisli izrađeni su prozori crkve u tehnici vitraža, a potom i mozaičke predstave u prezbiteriju, čija je izrada tek okončana.

Utisku o visokim vrednostima koncepta crkve Rođenja sv. Ivana Krstitelja doprinela je svojim angažovanjem i pomenuta Vera Klepej Turnšek. Ona je, zapravo, ispratila zamisli prvobitnog idejnog rešenja, ugradivši u zdanje i sopstveni stvaralački pečat.

U istoriji župe posebnim slovima je zapisana 2006. godina, kada je upriličena svečana posveta nove smederevske crkve.

Župa Rođenja sv. Ivana Krstitelja, Smederevo

vlč. Antun Pernat, župnik.

         Tel: 026/410-49-07;
mob.: +381 69/37-27-421
 
email: ivankrstiteljsd@gmail.com  župnik:
 Anton Pernat
Powered by Webnode
Create your website for free!